Hírek

Elérhetőségek

TELEP PROGRAM KÁNTORJÁNOSIBAN - EFOP-1.6.2-16-2017-00028

 

2018. március 01-jén elkezdődött a "Telep Program Kántorjánosiban" című , 200 millió forint 100 %-os intenzitású támogatást nyert, EFOP-1.6.2-16-2017-00028 azonosító számú projekt.

Kántorjánosi Község Önkormányzata a program megvalósításával a település komplex telepfejlesztését célozza meg. A település 2152 fő népességéből összesen 1589 fő lakik 2 szegregátum területén. A program elsődlegesen a nagyobb (1402 fő lakos), 1-es számú szegregátum lakóinak szemléletformálására irányul.

A projekt során olyan szociális, közösségfejlesztő, oktatási, képzési programokat valósítottak meg, amelyek elősegítették a célterületen élők társadalmi és gazdasági felzárkóztatását, az egyéni fejlesztési tervek, egyedi stratégiák alapján a lakosság önmegvalósításának, érdekérvényesítő szerepének javítását, a közösség összetartó erejének erősítését, hosszú távon a szociális biztonság megteremtését. Ezenfelül több olyan programelem sikeres megvalósítását érték el, amely az egészségügyi szolgáltatásokhoz történő hozzáférést is javította.

 

Konzorciumi partnerünk a szakmai tevékenységhez kapcsolódó támogatások (képzések) és szolgáltatások:

  • nyári táborok szervezése,
  • egészségfejlesztő foglalkozások tartása,
  • drogprevenciós és egyéb megelőző programok szervezése,
  • koragyerekkori fejlesztéseket támogató programok szervezése,
  • szakemberek biztosítása speciális fejlesztésekhez,
  • egészségügyi szűrések szervezése,
  • játékos sport és szabadidős programok szervezése,
  • iskoláskorú gyermek fejlesztése, lemorzsolódásuk megelőzése,
  • gyermekétkezési szokások formálása klub formájában,
  • családi életre felkészítő programok stb.) megvalósításában vesz részt,

melyhez a projekt biztosítja a megvalósításhoz szükséges munkatársak (fejlesztő foglalkozások szakemberei, hálózatépítő szakember, közösségi programszervező, közösségi szervező) költségét.

A bevont célcsoporttagok 4 képzés közül választhattak. (motorfűrészkezelő, intézményi takarító, kerti munkás, alapkompetencia)

Önkormányzatunk foglalkoztatja a projekt keretén belül a szakmai vezetőt, valamint a 6 fő szociális munkást/mentort, akik a folyamatos kapcsolatban állnak a projekt célcsoportjával, ezen belül azzal a 192 fő-vel, akik településünk 1-es szegregátumának területén élnek. Az ő munkájukat és a projekt megvalósítását segítő további munkatársakat (esetmenedzser, startasszisztens, programszervező) is foglalkoztatunk a sikeres megvalósítás érdekében.

A projekt befejezésének időpontja: 2021. április 30.

Jelen megvalósult pályázatot egészítette ki a már korábban befejezett EFOP-2.4.1 Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal (ERFA) konstrukciójának beavatkozásai, lakhatási beruházások támogatásával, melynek köszönhetően 5 új bérlakás, 3 felújított szociális bérlakásba költözhetett 8 család, összesen 39 fő, akik célcsoporttagként együttműködtek a pályázat sikeres megvalósításában.

A felújított Csillag szolgáltatópont a telepen élők részére biztosít szociális és közösségi szolgáltatásokat. A szolgáltató pontban biztosított tisztálkodási, higiéniás, mosási lehetőségek használatának lehetősége nagy sikernek örvend, rendszeres és folyamatos a látogatottsága.

A Csillag szolgáltató házba a projektnek köszönhetően olyan eszközöket szereztek be, amelyek nem csak a megvalósítási, hanem a fenntartási időszakban is segítséget tudnak nyújtani a szolgáltatások folyamatos biztosításához.

A projekt elérte a célját, a támogatási forrásból sikerült egy olyan komplex programot megvalósítani, amely nemcsak az egyének fejlesztését szolgálják, hanem Kántorjánosi település fejlődését is.

 

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében valósul meg.

 

További információk a projektről:

Telefon: 44/550-017, email cím: titkarsag@kantorjanosi.hu